Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Frost quake

Një tërmet i ngrirë (cryoseism) ndodh kur toka është e ngopur me ujë, veçanërisht shtresa e tokës në sipërfaqe dhe pastaj ndodh ngrirja e shpejtë. Uji zgjerohet kur ngrihet dhe stresi shtohet derisa ai të shkrije serish. Kjo gjeneron lëkundje lokale dhe shpesh interpretohet gabimisht për një tërmet.
Tingulli që prodhon është i ngjashëm me shpërthimin ose me plumbin. Ndonjëherë një tërmet i ngrirë prodhon një prerje të dukshme përgjatë terrenit.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.