Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Fridtjof Nansen ekspedita në Arktik e Fram-it

Në fund të shekullit të 19-të, shumë vëzhgime treguan se akulli i detit që mbulonte Detin Arktik lëviz nga lindja në perëndim – trungjet e pemëve të gjetura në brigjet e Spitsbergenit dhe Grenadës lindore u identifikuan si me origjinë nga Siberia, fragmente të pajisjeve të përdorura nga peshkatarët nga Bering Strait. Dëshmia vendimtare ishin mbetjet e një anijeje amerikane JEANNETTE, të grimcuar nga akulli në afërsi të Ishujve të reja Siberiane, të cilat u gjetën në bregun jug-perëndimor të Grenlandës. Një kërkues polar norvegjez Fridtjof Nansen vendosi të kontrollojë këtë hipotezë dhe të përdorë lëvizjen e akullit për të arritur në Polin e Veriut. Një anije e ndërtuar posaçërisht FRAM, e cila duhej të rezistonte shkatërrimit nga akulli, u nis në qershor 1893 nga Norvegjia përgjatë bregut verior të Siberisë – i ashtuquajturi. Kalimi në North-East, u pushtua disa vjet më parë nga Nordenskjold në VEGA. Anija u pajis me furnizime ushqimore për 5 vjet për një ekuipazh 12-burra dhe slita qenësh. Nansen kishte për qëllim të përdorte qenin me sela për një udhëtim në pol në akull, në qoftë se rruga e lëvizjes së anijes duhej të shmangte polin. Anija, e ngrirë në akull, ishte një bazë e sigurt dhe e rehatshme për udhëtimin. Ekipi udhëhoqi vëzhgime meteorologjike dhe astronomike, bëri matje të thella të detit dhe mori mostra të ujit dhe organizmave që jetonin në akull dhe në pishina të shkrirjes. Pas pothuajse dy vjetësh, anija ishte shumë larg poleve dhe rruga aktuale e lëvizjes tregoi se nuk do t’i afrohej më afër. Nansen vendosi të shkojë në këmbë – me një shok, duke marrë tre slita me qen. Ai planifikoi që rruga në pol të zgjaste rreth 50 ditë dhe rruga e kthimit do të çonte në vendin e Franciszek Józef ose Spitsbergen. Mungesa e komunikimit me anijen, bëri përpjekje më të rrezikshme, për ta kërkuar atë në rrugën prapa, sesa një rrugë e gjatë për arkipelagët në jug. Ata u nisën më 14 mars 1895, por pas një muaji të endur në kushte shumë të vështira, arritën vetëm 86° 13.6 ‘. Nansen vendosi të kthehet. Ndalimi i kronometrave shkaktoi humbjen e aftësisë për të përcaktuar pozicionin e tyre. Vërdallja në kushte gjithnjë e më të vështira ka zgjatur deri në 6 gusht, kur, pas nisjes së kajakëve të tërhequr deri më tani me slitë, ata arritën të mbërrijnë në ishull, ata duhej të ishin të vendosura në pjesën veriperëndimore të Arkipelagut Franz Josef Land.

Ishulli tjetër ndodhej në një hartë të padukshme të zbuluesit të arkipelagut të Payer. Më 28 gusht, Nansen vendosi për një dimërim tjetër. Ata jetuan në një gropë të mbuluar me lëkurat e lopëve të detit për 8 muajt e ardhshëm. Më 19 maj 1896, pas një jave përgatitjesh, ata përdorën një katamaran të ndërtuar nga dy kajakë për të udhëtuar në jugperëndim të arkipelagut, duke synuar të lundronte prej andej në Spitsbergen. Megjithatë, më 17 qershor, ndodhi një ndryshim i papritur i fatit të tyre – ata takuan Frederick Jackson, një eksplorues polar britanik i cili përgatiti udhëtimin e tij në Polin e Veriut në Franz Josef Land. Zoti Winward dhe anija e ekspeditës mori Nansen dhe Johansen në Norvegji.. Më 18 gusht, ata arritën në Hammerfest dhe dy ditë më vonë Nansen mori lajmin se FRAM kishte liruar veten nga akulli në veri-perëndim nga Spitsbergen dhe po vinte në Norvegji. Takimi u zhvillua më 26 gusht në Tromsë.

Udhëtimi i FRAM përgjatë bregdetit të Norvegjisë në Christiania (Oslo) ishte plot entuziazëm. Në kryeqytet, Nansen dhe ekuipazhi i tij u pritën nga Mbreti Oscar II. Udhëtimi i FRAM ishte ekspedita e fundit e Arsenalit të Nansenit. Ai u bë profesor i oqeanografisë në Universitetin e Christianit, pastaj, duke përfituar nga një popullaritet i madh, mori veprimtari politike, u bë ambasador i Norvegjisë në Britaninë e Madhe, komisioner i Lidhjes së Kombeve për Refugjatë dhe mori çmimin Nobel për Paqe në 1922.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.