Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

FRAM ekspedisjonen

På slutten av 1800-tallet viste mange observasjoner at sjøisen som dekker Arktis beveger seg fra øst til vest. For eksempel ble trestammer som kom fra Sibir og rester av hvalfangstutstyr fra Beringstredet funnet på bredden av Spitsbergen og østlige Grønland. Det avgjørende beviset var restene av et amerikansk skip JEANNETTE, som ble knust av is i nærheten av nysibirøyene, og funnet igjen på Grønlands sørvestkyst. En norsk polarforsker Fridtjof Nansen bestemte seg for å sjekke hypotesen ved å bruke isbevegelsen til å nå Nordpolen. Et spesielt konstruert skip FRAM, som skulle motstå knusing av is, dro i juni 1893 fra Norge langs Sibirs nordkyst – den såkalte Nordøstpassasjen, erobret noen få år tidligere av den finsksvenske oppdageren Nordenskiöld på skipet VEGA.

FRAM var fylt med matforsyninger for 5 år til et mannskap på 12 og en flokk med trekkhunder. Nansen hadde til hensikt å bruke hundene den siste biten til selve polpunktet. Skipet, frosset i isen, var en trygg og komfortabel base for turen. Mannskapet gjennomførte meteorologiske og astronomiske observasjoner, utførte dybdemålinger av havet og tok prøver av vann og organismer som levde på isen og i smeltevann.

Etter nesten to år var skipet imidlertid langt fra polpunktet og den daværende driftruten tydet på at det ikke ville komme noe nærmere. Nansen bestemte seg for å gå til polpunktet til fots – med en følgesvenn Johansson og tre hundesleder. Han planla at turen skulle ta omtrent 50 dager, med retur retur til Frans Josefs land eller Spitsbergen. De startet 14. mars 1895, men etter en måned med vandring var de bare på 86° (Nordpolen er på 90o). De hadde problemer med navigasjonssystemet sitt, og Nansen bestemte seg for å snu. Den 6. august nådde de deler av Frans Josefs land, etter å ha tilbakelagt siste delen i kajakker de hadde hatt med seg på sledene.

Den 28. august bestemte Nansen seg for å overvintre. De bodde de neste 8 månedene i en hule de gravde ut og dekket med skinn fra hvalross. Den 19. mai 1896 brukte de en katamaran bygget fra to kajakker for å reise sørvest mot Spitsbergen. Men den 17. juni skjedde en uventet forandring av planen. De møtte Frederick Jackson, en britisk polarforsker som forberedte sin tur til Nordpolen på Frans Josefs Land. Hans ekspedisjonsfartøy fraktet da Nansen og Johansson til Norge. Den 18. august kom de til Hammerfest, og to dager senere mottok Nansen melding at FRAM var løs fra isen og flytende på vei tilbake mot Norge, hvor det ankom 26. august i Tromsø. FRAM seilte deretter langs kysten av Norge til Christiania (Oslo) og mottok entusiastiske hyllester. I hovedstaden ble Nansen og hans mannskap mottatt av kong Oscar II.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.