Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Fridtjof Nansen

FRIDTJOF NANSEN (1861-1930) – biolog norvegjez, oqeanograf, hulumtues polar.

Komisioner i Lidhjes së Kombeve për Refugjatë, Laureat i Çmimit Nobel për Paqe në vitin 1922.

Në vitet 1887-1888 ai ishte personi i parë që skijoi përmes Grenlandë. Gjatë sezonit të dimrit, ai jetoi me Induitët në banesa eskimeze dhe fitoi përvojë në mbijetesën me kushtet polare. Ai shkroi një libër “Eskimezët, vendi i tyre, jeta dhe zakonet” 1891.

Në vitet 1893-1896 ai realizoi ekspeditën me anijen FRAM. Në atë kohë, anija e ngrirë në akull udhëtoi nga Ishujt e Ri Siberian në ngushticën midis Spitsbergenit dhe Grenadës veriore (tani Fram Strait). Matjet oqeanografike të bëra gjatë udhëtimit ndryshuan rrënjësisht thellësinë e pikëpamjeve dhe provuan lëvizjen e vazhdueshme të shtresës të akullit të Oqeanit Arktik. Gjatë lundrimit, ai u përpoq të arrinte në Polin e Veriut përmes akullit. Ai arriti në gjerësinë prej 86° 13.6 N.

Pas ekspeditës, ai përfundoi aktivitetin e tij polar, u bë profesor i biologjisë në Universitetin e Christiania (Oslo) dhe pastaj ambasador i Norvegjisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe Komisioner i Lidhjes së Kombeve për Refugjatë. Në 1922 ai mori Çmimin Nobel të Paqes.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.