Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Fraktalet

Fraktalet janë forma gjeometrike, modele pafundësisht komplekse të karakterizuara nga vetë-ngjashmëria: duken të njëjta në shkallë të ndryshme. Shumë fenomene natyrore janë deri në një farë fraktali. Ananasi rritet sipas ligjeve të fraktalit dhe kristalet e akullit formohen në forma fraktale, të njëjtat që shfaqen në deltat e lumenjve dhe në venat e trupit tuaj.

Termi fraktal, që rrjedh nga fraza latine “fractus” (“fragmentuar” ose “thyer”), u krijua nga matematikanja polake, Benoit B. Mandelbrot.

Gjeometria klasike merret me objekte të përmasave të plota: pikat zero dimensionale, linjat dhe kthesat një dimensionale, shifrat dy dimensionale të aeroplanit siç janë sheshet dhe qarqet dhe trungjet e tre dimensionale si kube dhe sfera. Megjithatë, shumë fenomene natyrore përshkruhen më mirë duke përdorur një dimension midis dy numrave të tërë.

Pra, ndërsa një linjë e drejtë ka një dimension të një, një kurbë fractal do të ketë një dimension mes një dhe dy, varësisht nga sa hapësirë ​​ajo merr si përdredhje dhe kthesa. Fractals Abstract (forma të përsosur matematikore) – të tilla si Set Mandelbrot – mund të gjenerohet nga një kompjuter që llogarit një ekuacion të thjeshtë pa pushim. Në këtë rast “vetë-ngjashmëria” shkon pafundësisht thellë: secili model përbëhet nga kopje më të vogla të vetvetes, dhe ato kopje të vogla përbëhen përsëri nga kopje më të vogla.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.