Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Fotosinteza

Fotosinteza është procesi në të cilin bimët përdorin energjinë nga rrezet e diellit për të prodhuar materiale organike (të cilat i ruajnë), si dhe oksigjenin (të cilin e lëshojnë në atmosferë) nga dioksidi i karbonit (CO2) dhe uji (H2O).

Kafshët nuk mund ta bëjnë këtë dhe prandaj duhet të hanë bimë ose kafshë të tjera më të ulëta në zinxhirin ushqimor për të marrë energji.

Bimët kryejnë fotosintezë duke përdorur klorofilin e pigmentit të gjelbër.

Fotosinteza është kryesisht përgjegjëse për prodhimin dhe ruajtjen e përmbajtjes së oksigjenit në atmosferën e Tokës, dhe furnizon të gjitha përbërjet organike dhe pjesën më të madhe të energjisë të nevojshme për jetën në Tokë.

Ndërtimi dhe thyerja e materialit me bazë karboni – nga dioksidi i karbonit në molekulat organike komplekse (fotosinteza) dhe pastaj në dioksid karboni (frymëmarrje) – është pjesë e asaj që zakonisht quhet cikli global i karbonit.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.