Ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού ή Βορειοατλαντική κύμανση (NAO)
Η NAO είναι μια ημισφαιρική ταλάντωση κατά τη διεύθυνση βορρά-νότου, της ατμοσφαιρικής πίεσης με κέντρα δράσης κοντά στην Ισλανδία και πάνω από τον υποτροπικό Ατλαντικό. Έχει δύο φάσεις: τη θετική φάση και την αρνητική φάση.
Η θετική φάση του NAO αντικατοπτρίζει τις χαμηλότερες (σε σύγκριση με τις συνηθισμένες) τιμές ύψους και πίεσης στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του Βόρειου Ατλαντικού και τις υψηλότερες (σε σύγκριση με τις συνηθισμένες) τιμές ύψους και πίεσης πάνω από τον κεντρικό Βόρειο Ατλαντικό, τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη.
Οι άνεμοι από τη δύση κυριαρχούν, μεταφέροντας μαζί τους θερμό αέρα, ενώ η θέση του αεροχειμάρρου (jet stream) επιτρέπει την εμφάνιση ισχυρότερων και πιο συχνών καταιγίδων σε όλο τον Ατλαντικό.
Το χειμώνα αυτό επιφέρει ήπιες και υγρές καιρικές συνθήκες (με ελαφριά τάση για καταιγίδες) στη βόρεια Ευρώπη και τις ανατολικές ΗΠΑ. Αντίστροφα, ο βόρειος Καναδάς, η Γροιλανδία και η νότια Ευρώπη είναι επιρρεπείς σε ψυχρές και ξηρές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η αρνητική φάση αντικατοπτρίζει ένα αντίθετο μοτίβο ανωμαλιών ύψους και πίεσης πάνω από τις προαναφερθείσες περιοχές, που έχει ως αποτέλεσμα μεταβολές της θερμοκρασίας και των κατακρημνισμάτων που συχνά εκτείνονται από την ανατολική Βόρεια Αμερική μέχρι τη δυτική και κεντρική Ευρώπη.
Οι άνεμοι από τα ανατολικά και βορειοανατολικά είναι συχνότεροι, φέρνοντας μαζί τους ψυχρό αέρα, ενώ η προσαρμοσμένη θέση του αεροχειμάρρου οδηγεί σε ασθενέστερες και λιγότερο συχνές καταιγίδες.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη και οι ανατολικές ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να βιώσουν ψυχρούς, ήρεμους και ξηρούς χειμώνες. Αντίθετα, ο βόρειος Καναδάς και η Γροιλανδία τείνουν να παρουσιάζουν ήπιο και υγρό κλίμα.