PCR (Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης / αγγλικά polymerase chain reaction)
Το DNA (δε(σ)οξυριβονουκλεϊ(νι)κό οξύ / αγγλικά Deoxyribonucleic Acid) είναι ένα πολύ μικρό ‘υλικό’ το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετήσουμε, να ερευνήσουμε, να πειραματιστούμε εάν έχουμε στη διάθεσή μας μόνο ένα αντίγραφο.
Ευτυχώς, το 1983, ο βιοχημικός Kary Mullis ανακάλυψε μια διαδικασία, με την οποία ήταν σε θέση να πολλαπλασιάσει συγκεκριμένα μέρη του γονιδιώματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της εργαστηριακής εργασίας μοριακής βιολογίας, το δίκλωνο DNA θερμαίνεται και ψύχεται επανειλημμένα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό προκαλεί το διαχωρισμό των δύο σκελών του DNA, έτσι ώστε κάθε βάση (G,T,A,C) των αρχικών σκαλοπατιών (rungs) της σκάλας (ladder) να στέκεται μόνη της χωρίς τον “ταίρι” της. Αυτό μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε ένα ακριβές αντίγραφο ενός συγκεκριμένου μέρους του DNA. Όταν έχουμε φτιάξει ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων αντιγράφων, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να μετρήσουμε τα πρότυπα του DNA χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες συσκευές.
Η διαδικασία PCR χρησιμοποιείται πλέον για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς – όπως η ανίχνευση κληρονομικών νόσων, τεστ συγγένειας η δοκιμασία συγγενών, η ανίχνευση παθογόνων και η μελέτη της εξέλιξης.