Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

PCR

ADN-ja është një material shumë i vogël dhe do të ishte jashtëzakonisht e vështirë për ta studiuar, nëse do të kishim vetëm një kopje të vetme për të parë.

  • Për fat të mirë, në vitin 1983, biokimisti Kary Mullis zbuloi një proces, me të cilin ai ishte në gjendje të shumëfishonte pjesë specifike të spiralit të ADN-së.
  • Gjatë kësaj pune laboratorike, ADN me dy brazdat u ngroh në mënyrë të përsëritur dhe u ftoh në një mënyrë shumë specifike. Kjo shkakton që të dy fijet e ADN-së të ndahen, kështu që çdo bazë e shkallëve origjinale të shkallëve tani qëndron vetëm pa “partnerin” e tij të çiftëzimit. Kjo na lejon të ndërtojmë një kopje të saktë të një pjese të veçantë të ADN-së. Kur kemi bërë një sasi të madhe kopjesh të tilla, ne mund të identifikojmë dhe të matim modelet e ADN-së duke përdorur pajisje të specializuara.
  • PCR tani përdoret për shumë qëllime të ndryshme të tilla si zbulimi i sëmundjeve trashëgimore, testimi i prindërve, zbulimi i patogjenëve dhe studimi i evolucionit.

Source: Nikolaos Nerantzis

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.