Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Цикълът Уилсън

Цикълът  Уилсън  обяснява процеса на отваряне (началото) и затваряне (край) на океана. Процесите се ръководят от пластът наречен тектоничен. Едно просто обяснение на Цикъла на Уилсън включва две фази, фазата на отваряне и фаза на затваряне, обяснени по-долу в етапи А до F (фигура 1). Цикълът на Уилсън е кръстен на канадския геофизик Дж. Тузо Уилсън (1908-1993 г.). Цикълът на Уилсън е разделен на 6 етапа. 1. Басейн на ембрионичен океан, 2. Басейн за новообразуван океан, 3. Установен океански басейн, 4. Ориентировъчен океански басейн, 5. Терминален океански басейн и 6. Зашиване (Континентален сблъсък).

 

Басейн за новообразуван океан (Ранно издигане на континент) Етап Б:
Сега започва разпространението на земни плочи и се образува малък океан между ново- разкъсаните континенти. Тъй като континентите продължават да се разминават, краищата на двата континента ще се охладят и затова ще станат по-тежки и ще потънат под новообразуваното море. Тази граница се нарича различна граница. Червено море е пример за етап Б.

Установен океански басейн (пълен океански басейн) Етап С:
Етап С е, когато се образува голям океан между два континентални ръба и все още се разпространява.
По продължение на различната граница се е образувало добре развито средно океанско било. Атлантическият океан е пример за етап С.

Намаляването на океанския басейн (Зоната на под-дукцията) Етап D:
На този етап се формира зона на подуване и океанът започва да се затваря. Един от най-простите начини, по които се образува зона на под-дукция, е в края на континента, където една тектонична плоча се покорява под друга тектонска плоча. Това е конвергентна граница и в крайна сметка океанът ще изчезне и останалото остава океански басейн. Тихият океан е пример за етап Д.
Терминален океански басейн (затварящ остатъчен океански басейн) Етап Е:
На този етап континентите почти се сблъскват. Формирането на магма се случва дълбоко в зоната на подуване и се изграждат малки планини. В зоната на подуване се появява метаморфизъм (промяна в състава на скалите), сгъване (земните слоеве се „огъват“) и възникване на повреди (пукнатините на земната кора). Границата е конвергентна и морето на този етап е тясно и неправилно. Пример за етап Е е Средиземно море. Зашиване (континентален сблъсък) Етап F:
Това е последният етап, преди планинската верига в крайна сметка да ерозира до пенепланин (това е, когато планините са се ерозирали до нивото на морето). На етап F двата континента, които се движат един към друг, се сблъскват и се образува планинска верига. Пример за този етап е планината Хималай.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.