Малък аук : описание, възпроизвеждане и индивидуално развитие

Описание

  • дължина: приблизително 20 см
  • телесно тегло: 160-200 g
  • размах на крилата: приблизително 40 см

Оцветяване

Малкият аук няма характерна полова диференциация (диморфизъм). Оперението върху мъжките и женските е черно и бяло. По време на размножителния сезон (ранна пролет) птиците от двата пола са черни, с изключение на някои бели петна по корема и острието, бяла лента на крилете и над очите им, както и няколко светли пера по гърба.

Извън размножителния сезон, гърдите, и шията  също са бели. Оперението на малките  е подобно на модела на оперението на възрастните егсемпляри, които не са в размножителен период, в които случаи, вместо черно, оперението им е бронзово. Те имат сравнително къси крила, което е адаптация, която им помага да се гмуркат. Те летят с бързи движения, понякога плуват.

Няма налични статистически данни за продължителността на живота. Най-старият познат индивид е живял на около 16 години.

Индивидуално възпроизвеждане

Малките aуки формират постоянни моногамни двойки. Година след година те се връщат в една и съща колония, и често дори, в едно и също гнездо. До средата на април пристигат в местата за размножаване в южната част на Шпицберген (район Хорнсунд) в Свалбард, Норвегия, когато планинските склонове все още са покрити със сняг и чакат подходящи условия за формиране на колония.
Жената снася едно много голямо яйце, което може да достигне до 30% от телесното тегло на птицата.
Инкубационният период за едно яйце е около 29 дни, след което се грижи малкото, докато то не се научи да лети, което трае около месец. (Фиг.1.).

Развъдната двойка разделя родителските си задължения еднакво. И двамата се грижат за отглеждането и храненето на малкото. Няколко дни преди напускането на пилето от гнездото, женската напуска гнездото и не се връща до началото на следващия размножителен сезон. Това поведение все още не е напълно разбрано, но се смята, че това е компенсация за усилието на женското тяло след снасянето на яйцето. Всички птици напускат размножителните колонии до средата на август.

Малките ауки играят много важна роля в разпространението на органичната материя в екосистемата на крайбрежната тундра. Установено е, че в района на изследователската станция на Hornsund, една колония от около 50 000 двойки за разплод, осигурява областта около колонията с около 100 тона екскременти всеки сезон.

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.