Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Nyja e vogël: përshkrimi, riprodhimi dhe zhvillimi individual

Përshkrim

  • gjatësia: rreth 20 cm
  • Pesha e trupit: 160-200 g
  • krahët e krahëve: rreth 40 cm

Ngjyrimi

Nyja e vogël nuk ka dallim karakteristik gjinor (dimorfizëm). Penët në të dyja gjinitë meshkujt dhe femrat, janë të zeza dhe të bardha.

Gjatë sezonit të mbarështimit (pranverën e hershme), zogjtë e të dy gjinive janë të zinj, me përjashtim të disa arnave të bardha në barkun e tyre dhe në pjesën e poshtme të kraharorit, një shirit të bardhë në krahët e tyre dhe mbi sytë e tyre, si dhe disa pupla të ndritshme në shpinë.

Jashtë sezonit të mbarështimit, gjoksi, qafa dhe fytja janë gjithashtu të bardha.

Pëllumbi i të miturve është i ngjashëm me modelin e plumagës së sezonit të rritjes, përveç se në vend të zezë, puplat e tyre janë një ngjyrë bronzi.

Ata kanë krahë relativisht të shkurtër, e cila është një përshtatje që i ndihmon ata të zhyten. Ata fluturojnë me lëvizje të shpejta, të shpejta, ndonjëherë rrëshqitëse.

Nuk ka të dhëna statistikore në dispozicion mbi jetëgjatësinë. Individi më i vjetër i njohur i llojeve ka jetuar rreth 16 vjeç.

Zhvillimi individual / riprodhimi

Nyja e vogël formon çifte të përhershme monogame. Vit pas viti ata kthehen në të njëjtën koloni, dhe shpesh në të njëjtin fole. Ata mbërrijnë në zonat e mbarështimit në jug të Spitsbergen (rajoni Hornsund) të Svalbardit, Norvegji në mes të prillit, kur shpatet malore janë ende të mbuluara me borë dhe ata presin për kushte adekuate për të filluar një koloni.

Femra paraqet një vezë shumë të madhe, e cila mund të arrijë deri në 30% të peshës trupore të shpendëve. Periudha e inkubacionit për një vezë është rreth 29 ditë, pas së cilës kujdeset zogu, derisa mëson të fluturojë, e cila është rreth një muaj. (Fig.1.).

Një palë mbarështuese ndan detyrat e saj prindërore në mënyrë të barabartë. Që të dy kujdesen për ngrohjen e vezëve dhe të ushqyerit.

Pak ditë para largimit të zogjve nga foleja, femra lë folen dhe nuk kthehet deri në fillimin e sezonit tjetër të mbarështimit. Kjo sjellje ende nuk është kuptuar plotësisht, por besohet se kjo është kompensim për përpjekjet e trupit femëror pas prodhimit të vezës. Të gjithë zogjtë lënë kolonitë mbarështuese deri në mes të gushtit.

Nyja e vogël luan një rol shumë të rëndësishëm në qarkullimin e lëndës organike në ekosistemin bregdetar të tundrës. U përcaktua se në zonën e stacionit hulumtues të Hornsund, një koloni prej rreth 50.000 çifte mbarështimi siguron zonën rreth kolonisë me rreth 100 ton eksteracione çdo sezon.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.