Φρατέρκουλα του Ατλαντικού

Το puffin (Φρατέρκουλα του Ατλαντικού -Fratercula arctica) είναι ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα πουλιά. Έχει μια ‘κωμική’ εμφάνιση που προσιδιάζει με παπαγάλο, με μεγάλο πολύχρωμο ρἀμφος, κόκκινα και μαύρα σημάδια γύρω από τα μάτια, μεγάλα ανοιχτά μπαλώματα στα μάγουλα και έντονα πορτοκαλί πόδια. Τα νεαρά πτηνά στερούνται του μεγάλου πολύχρωμου ράμφους. Το χειμώνα, τα ενήλικα πτηνά χάνουν το φωτεινό τους ράμφος, και οι ενήλικες και οι νέοι έχουν σκουρόχρωμα μάγουλα. Δημιουργείται έτσι ένας βαθύς θόρυβος «αρρρρ-ουχ», ο οποίος μπορεί να ακουστεί εκπέμποντας από τα φουσκωτά βράχια.

Tα Puffin εμφανίζονται στον Βόρειο Ατλαντικό και γύρω από αυτόν. Τον χειμώνα διασκορπίζονται πάνω από τον ανοικτό ωκεανό και φτάνουν νότια μέχρι τις Αζόρες και τις Κανάριες Νήσους. Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού των φυλών Puffin του Ατλαντικού (κάπου μεταξύ 3-4 εκατομμυρίων ζευγών) κάθε χρόνο ζουν στην Ισλανδία. Ο συνολικός πληθυσμός των πουλιών στην Ισλανδία εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 8 με 10 εκατομμύρια πουλιά.

Τα Puffin περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο νερό κι έρχονται στην ξηρά μόνο για την  αναπαραγωγή και για να μεγαλώσουν το (ένα κάθε χρόνο) νεοσσό. Μαζί με τα άλλα πτηνά της οικογένειας των αλκιδών (alcids (auks)), οι puffin κολυμπούν καλά κάτω από το νερό χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά τους για να δίνουν ώθηση κάτω από την επιφάνεια και τα πόδια τους για να κάνουν ελιγμούς. Τα σώματα τους, παρόμοια σε σχήμα με αυτά των πιγκουίνων, είναι κατάλληλα για καταδύσεις και κολύμβηση, αλλά είναι αδέξια στον αέρα. Τα puffin μπορούν να βουτήξουν σε βάθη μέχρι 60 μέτρων. Τα Puffin τρώνε μικρά ψάρια – όπως χέλια και ρέγγες – τα οποία κυνηγούν υποβρύχια. Τα Puffin μπορούν να μεταφέρουν πολλά ψάρια στη φωλιά τους τη φορά. Η μέση λεία τους είναι περίπου 10 ψάρια ανά ταξίδι, αλλά το ρεκόρ είναι πάνω από 60 ψάρια ταυτόχρονα! Το ράμφος τους είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να κρατά όλα αυτά τα ψάρια. Η τραχεία γλώσσα τους κρατά τα ψάρια ανάμεσα στις αγκάθες του ουρανίσκου, ενώ ανοίγει το ράμφος για να πιάσει περισσότερα ψάρια.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, χιλιάδες πτηνά συγκεντρώνονται σε αποικίες στις ακτές και στα νησιά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Τα  puffin συχνά επιλέγουν συντρόφους για μια ζωή, βρίσκοντας ο ένας τον άλλον κάθε χρόνο στην αναπαραγωγική τους αποικία. Γεννούν 1 αυγό ανά έτος. Μαζί τα αρσενικά και θηλυκά μοιράζονται τα καθήκοντα της επώασης του αυγού καθώς και της εκτροφής του νεοσσού.

Στους βόρειους θρύλους, τα puffin θεωρούνται ενσάρκωση των ναυτικών που πέθαναν στη θάλασσα.

 

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.