Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Zog deti

Flutura (Fratercula arctica)  është një nga zogjtë më të njohur. Ajo ka një pamje komike, me simbolin e tij të papaguar, me ngjyra të mëdhashenja të kuqe dhe të zeza rreth syve të faqeve të mëdha të faqeve të zbehtë dhe këmbët e ndritshme të portokallit. Puffin e rinj mungojnë beqin e madh të gjallë. Në dimër, të rriturit humbasin faturën e tyre të ndritshme, dhe të dy të rriturit dhe të rinjtë kanë faqe të errët. Janë prodhuar një zhurmë e thellë ” arrr-uh “, e cila mund të dëgjohet që del nga burrows puffin.

Puffins ndodhin në dhe rreth Atlantikut të Veriut . Në dimër puffin shpërndan mbi oqean të hapur duke arritur deri në jug si Azoret dhe Kanaritë . Mbi gjysma e popullsisë botërore të puffinës Atlantike ushqen në Islandë, diku midis 3 dhe 4 milion çifte çdo vit. Popullsia e përgjithshme e puffins në Islandë është vlerësuar të jetë midis 8 dhe 10 milion zogj.

Puffins kalojnë pjesën më të madhe të jetës së tyre në ujë, duke ardhur në breg vetëm për të rritur dhe për të ngritur vetëm kukull e tyre (zogë) çdo vit. Së bashku me alkoolit të tjerë (auks), puffins notojnë mirë nënujore duke përdorur krahët e tyre fluturues për të çuar ato nën sipërfaqe dhe këmbët e tyre me këmbë për të manovruar. Trupat e tyre, të ngjashëm me pinguinët e fluturimit, janë të mrekullueshme për të zhytur dhe notuar, por të ngathët në ajër. Puffins mund të zhyten në thellësi prej rreth 60 metra. Puffins hani peshk të vogël – të tilla si rërës dhe harengë – të cilat gjuajnë nën ujë. Puffins mund të mbajnë disa peshq mbrapa në fole e tyre në një kohë. Kapja mesatare është rreth 10 peshq për udhëtimpor rekordi është më shumë se 60 peshq në të njëjtën kohë! Kallami i puffinës është i specializuar për mbajtjen e të gjitha këtyre peshqve. Gjuha e zhurmshme e pufinit mban peshkën me spina në qiell, ndërsa hap nyjen e saj për të kapur më shumë peshq.

Në pranverë dhe verë, mijëra puffins mblidhen në koloni në brigjet dhe ishujt e Oqeanit Atlantik të Veriut. Çiftet e puffins shpesh bëhen bashkëshortët për jetën, duke gjetur njëri-tjetrin në koloninë e tyre të mbarështimit vit pas viti. Puffins vë 1 vezë në vit. Ata zakonisht mbajnë të njëjtin bashkëshort çdo sezon dhe përdorin të njëjtën strofull si në vitet e mëparshme. Meshkujt dhe femrat ndajnë detyrat e inkubimit të vezës dhe rritjen e zogjve.

Në legjendat e veriut, puffins mendohet të jetë mishërimi i detarëve të vdekur në det.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.