Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Zogj shtegtarë

Migrimi është lëvizja e rregullt e kafshëve midis zonave ku ata jetojnë në kohë të ndryshme të vitit. Rreth 5 milion zogj tokësor migrojnë çdo vit nga Evropa dhe Azia, kryesisht në Afrikë. Shumë specie të zogjve migrojnë përgjatë rrugëve të njëjta, duke ndjekur veçoritë fizike si brigjet, brigjet malore dhe luginat e lumenjve. Rrugët e udhëtimeve të rënda njihen si fluturime.

Arsyeja më e zakonshme për të migruar për një sezon të veçantë është të përfitoni nga ushqimi, strehimi dhe uji që mund të ndryshojnë me stinët.

Migrimi gjithashtu mund të ndodhë në faza të ndryshme të jetës. Ndonjëherë, destinacioni i zgjedhur mund të jetë më i sigurt për të rinjtë për shkak të më shumë grabitqarëve apo më shumë strehim. Në raste të tjera, destinacioni është më i sigurt sepse kafsha kërkon një lloj të habitatit të ndryshëm kur është i ri në krahasim me atë kur është më i vjetër.

Migrimi do të thotë disa javë apo edhe muaj udhëtimi, të cilat mund të përfshijnë kalimin e barrierave ekologjike si malet, detet dhe shkretëtirat. Zogjtë duhet të përballen dhe të zgjidhin një sërë problemesh fiziologjike dhe ekologjike, si përmbushja e kërkesave të energjisë për fluturimin e zgjeruar dhe gjetja e zonave të përshtatshme të karburantit përgjatë rrugës etj. Një problem i madh, megjithatë, ka të bëjë me orientimin dhe navigimin: ndërsa zogjtë migrues janë tashmë të njohur me rrugët dhe habitatet mbinjerëzore që i kanë lejuar ata të mbijetojnë në vitet e kaluara, zogjtë e rinj që migrojnë për herë të parë duhet të arrijnë zonën e tyre të mbingarkuar të popullsisë, e cila ende është e panjohur për ta. Zogjtë udhëhiqen nga aftësi të jashtëzakonshme të lundrimit, të panjohura deri më sot, duke u bazuar në sistemet e brendshme të vizatimit (diellit, polarizimit të dritës, konfigurimit të yjeve) dhe jo vizual (fushë magnetike). Ekziston gjithashtu një komponent i fortë gjenetik për migrimin në aspektin e kohës dhe të rrugës, por kjo mund të modifikohet nga ndikimet mjedisore.

Zogjtë migrues mund të goditen rëndë kur ata janë më të ndjeshëm. Pas udhëtimeve shumë të gjata ata përballen me rreziqe të panumërta. Këto përfshijnë shkatërrimin dhe degradimin e habitateve natyrore, humbjen e vendeve të ndalimit kritik si ligatinat bregdetare, vrasjen e paligjshme, helmimin, ndotjen dhe goditjet me infrastrukturë të keqe siç janë linjat e energjisë dhe turbinat me erë.

Si rezultat, më shumë se 40% e llojeve të zogjve migrues janë në rënie dhe gati 200 janë klasifikuar si kërcënime globale.

Arna e Arktikut është një zog i famshëm migrues dhe mbajtës i të dhënave për sa i përket migracionit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.