Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Замрзнати цвеќиња

Замрзнатите цвеќиња се кристали од мраз формирани на свеж мраз, на мирен океан кога сувиот воздух е многу поладен од водата. Влагата од морската вода станува достапна до ладната атмосфера и ниски површинските ветрови овозможувајќи презаситување на граничниот слој на површината.

Замрзнатите цвеќиња растат од несовршености во површинскиот мраз (точките на нуклеација), во услови на екстремни температури под нулата. близу до -22 ° C, формирајќи испакнати структури. Тие растат вертикално и брзо до високи сантиметри. Замрзнатите цевќиња се речиси три пати посолени од морската вода, затоа што кога се формираат, процесот наречен отфрлање на солта, солите од порозниот морски мраз се исфрлаат во цвеќињата. Истите сочинуваат микроорганизми; бактериите пронајдени во замрзнатите цвеќиња се многу погусти од замрзната вода под нив, што значи дека секој цвет е всушност привремен еко-систем, на некој начин како коралните гребени.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.