Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Lule te grira

Lulet e ftohta janë kristale akulli që formohen në akull të ri, në një sipërfaqe të qetë të oqeanit kur ajri shumë i thatë është shumë më i ftohtë se uji. Lagështia nga uji i detit bëhet i disponueshëm në një atmosferë të ftohtë dhe erërat e sipërfaqes janë të ulëta, duke lejuar supersaturimin e shtresës kufitare afër sipërfaqes.

Lulet e ftohtit rriten nga papërsosmëritë në akullin e sipërfaqes (pikat e nucleation) mes ekstremeve nën zero në afërsi të temperaturës afërsisht 22° C, duke formuar struktura të mprehta. Ata ngrihen në centimetra në lartësi shumë shpejt. Lulet e ftohta janë pothuajse tre herë më të thata se sa uji i detit, sepse, siç formojnë, një proces i quajtur refuzimi i kripës shkakton kripë nga akulli detar poroz dhe deri në lule.

Ata janë gjetur të strehojnë mikroorganizma; bakteret e gjetura në lule të acareve janë shumë më të dendura sesa në ujin e ngrirë nën të, duke nënkuptuar se çdo lule është në thelb një ekosistem i përkohshëm, pak si gumë koralore.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.