Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Мраз

Мразот е замрзната вода, цврста состојба на H2O, во нормални услови на површината на Земјата која се смета за минерална (додека водата – H2O во течна состојба не е минерал), точката на замрзнување / топење зависи од нивото на притисок и е на 0 степени во Целзиусовата температурна скала.

Својства на мразот:

 • Систем: шестоаголен
 • Цврстина (скала Мос) 1 1/2
 • Боја: безбоен до бел, бледо сино до зеленикаво-сино во дебели слоеви
 • Прамени/дамки: бели
 • Фрактура: конкоидална
 • Сјај: стаклестото тело
 • Измерена густина од 0,9167 g/cm3, пресметана 0,93 (Слика 3)
 • Дијамагнетик

Видови на мраз:

 • снег, снегулки
 • капки дожд кои замрзнале пред да паднат на земјата, град
 • кристали кои се создаваат на места во многу ветар
 • кристален мраз кој се создава на горниот слој на глечерот
 • глечерен мраз
 • морски мраз
 • воден мраз

Во услови што не се нормални на површината на Земјата (во вселената, во лабораторија) има неколку кристалографски варијанти на мраз, овие варијации, исто така, покажуваат карактеристични физички карактеристики.

Фото: Дијаграм на фазите на вода, Garrison 1991

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.