Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Akulli

Akulli është ujë i ngrirë, gjendje e ngurtë e H2O, në kushte normale në sipërfaqen e Tokës konsiderohet si mineral (ndërsa uji – H2O në gjendje të lëngët nuk është mineral), pikat e ngrirjes / shkrirjes varen nga niveli i presionit dhe është 0 pikë në Celsius si shkallë e temperaturës.

Vecoritë e akullit:

 • Sistemi: gjashtëkëndor
 • Ngurtësinë (shkalla e Mohs) 1 ½
 • Ngjyra: pa ngjyrë në të bardhë, blu të zbehtë deri në ngjyrë të gjelbër-blu në shtresa të trasha
 • Vijezimi: bardhë
 • Thyerje: konkoidale
 • Lustrimi: i qelqte
 • Dendësia 0,9167 g / cm3 matur, 0,93 llogaritur (Figura 3)
 • Diamagnetik

Llojet e akullit:

 • borë, fjollë
 • fishekë akulli, breshër
 • akulli lundrues
 • granulor
 • akulli akullnajor
 • akulli i detit
 • akull uji

Nën kushte të ndryshme nga ato normale në sipërfaqen e Tokës (në hapësirë, në laborator) ekzistojnë disa variante kristalografike të akullit, këto ndryshime gjithashtu shfaqin karakteristika dalluese fizike.

Diagrami i fazave të ujit, Garrison 1991

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.