Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Akull- Sapolindur

Një  akull-sapolindur  është një pjesë e akullit që shkëputet nga ajsbergët, akullnajat  (ky proces quhet “shumim”), dhe akulli raft.

Lundron në ujë të hapur dhe mund të jetë një pengesë për anijet e vogla.

Sipas NOAA Ocean Service, njëi  akull-sapolindur është një copë akulli më pak se 1 metra lartësi mbi nivelin e detit, dhe më pak se 5 metra e gjatë.

Akull-sapolindur në Fjord Hornsund pranë Hans Glacier, Spitsbergen (autor: Piotr Andryszczak)

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.