Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Akull i detit

Akulli i detit është akulli i ujit, i formuar nga ngrirja e ujit të detit. Emri përdoret për të dalluar nga ajsbergët, të cilat janë masa të mëdha akulli, akullnajë e formuar në tokë.

Uji i detit përmban kripëra të tretura, prandaj pikat e saj të ngrirjes janë nën 0 ° C (për kripësi 35 o / oo pika e ngrirjes është minus 1.91 ° C (Thurman 1982). Kur ajo ngrin, pjesa e copezave te kripura nuk jane pjese aktuale e struktures solide te akullit, por mbetet ne perberje duke rritur kripësinë e saj. Shëllira (një tretje e kripës në ujë) është më e dendur dhe bie poshtë dhe zëvendësohet me ujë më pak të kripur. Nëse ngrirja përparon shumë shpejt (në temperatura të ulëta) pikat e kripës janë të mbyllura midis kristaleve të akullit dhe mbeten të bllokuar për një farë kohe. Pas rreth një viti, akulli i detit nuk përmban kripë.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.