Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ajsberg

Një ajsberg është një masë e akullit lundrues që është prishur nga skajet e akullnajave ose shtresat e akullit dhe rrëshqet në oqean (shih gjithashtu: calving ). Ata tentojnë të lundrojne për javë në oqean të hapur deri sa të shkrihen.

Përafërsisht 1/8 e volumit të akullnajave është mbi sipërfaqen e ujit.

Ajsberget klasifikohen sipas formës dhe madhësisë së tyre. Në përgjithësi, ka:

  • Ajsbergët tabelare ( si formë e “tabelës”)
  • Ajsbergët jo-tabelare ( si kreshte “mali”).

Kategoria më e vogël e madhësisë është “hungërues” dhe më i madhi (sipas Qendrës së Navigimit të Gardës Bregdetare të SHBA-ve) është “ajsberg shumë i madh”, i cili është mbi 75 metra i lartë dhe mbi 213 metra i gjatë.

Ajsbergët e mëdhenj mund të përbëjnë një kërcënim të madh për anijet.

Faktet interesante: Nganjëherë ndodhin ajsbergë “të zinj”. Ata kanë një ngjyrë të errët (për shkak të sedimenteve në ajsberg). Ata kalojnë nga morenat mesatare akullnajore.

 

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.