Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ajri polar

Një lloj i masës së ajrit të ftohtë që formon mbi tokë ose ujë në gjerësinë më të lartë, brenda majave subpolare, sidomos mbizotëruese në vjeshtë, dimër dhe pranverë të hershme.

Ajri polar kontinental (cP) ka një përmbajtje të ulët lagështie të ulët të sipërfaqes. Ajri polar detar (mP) fillimisht posedon prona të ngjashme me ato të ajrit kontinental polare, por duke kaluar mbi ujë të ngrohtë bëhet i paqëndrueshëm me një përmbajtje më të lartë lagështie. Kjo masë ajrore është e njohur për prodhimin e mjegullës, rreshqitjes, motit me re dhe dritës afatgjatë për shiun e moderuar.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.