Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ada Lovelace

Ada Lovelace (Augusta Ada King, konteshë e Lovelace) është konsideruar nga shumë njerëz se ka qenë programuesja e parë kompjuterike, shpesh e quajtur “profete e moshës kompjuterike”, një simbol i fuqishëm për gratë moderne në teknologji. Ajo ka lindur në Londër më 10 dhjetor 1815, e bija e poetit të famshëm romantik britanik – Lord Byron.

Ajo vdiq nga kanceri në moshën 36 vjeç, më 27 nëntor 1852. Ajo ishte një matematikane e talentuar dhe ideja e saj për një makinë që mund të manipulonte simbolet në përputhje me rregullat dhe se numri mund të përfaqësonte edhe cilesi pervecse sasinë e shënuar, perben nje tranzicionin themelor nga llogaritja në llogaritje. Ajo shkroi udhëzime për programin e parë kompjuterik në mes të viteve 1800 – ai ishte algoritmi i parë i makinës në botë për një makinë informatike të hershme që ekzistonte vetëm në letër. Më shumë saktësisht, në 1842 Lovelace përktheu një artikull të shkurtër që përshkruante Motorrin Analitik nga matematikanisti italian Luigi Menabrea, për botim në Angli. Ajo e zgjeroi atë, dhe artikulli i fundit është mbi tre herë me voluminoz sesa ai i origjinalit dhe përmban disa programe të hershme kompjuterike, si dhe vërejtje të habitshme të përdorimit të makinës, duke përfshirë manipulimin e simboleve dhe krijimin e muzikës.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.