Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Acidimi i oqeanit

Acidimi i oqeanit është një pasojë e rëndësishme dhe e dëmshme e dioksidit të karbonit në atmosferë.

Rreth gjysma e antropogjenëve nga era industriale CO2 është zhytur me kalimin e kohës nga oqeanet. Kjo na ka sjellë dobi duke ngadalësuar ndryshimet klimatike këto shkarkime do të kishin nxitur nëse kishin mbetur në ajër.

Vetëm në 200 vitet e fundit, uji i oqeanit është bërë 30 për qind më shumë acid (pH më i ulët) – më i shpejtë se çdo ndryshim i njohur në kimikën e oqeanit gjatë 50 milion viteve të fundit.

Sasi masive të CO2 absorbuar nga detet po ndryshojnë kimistën e ujit dhe ndikojnë në ciklet e jetës së shumë organizmave detarë, veçanërisht ato në fundin e ulët të zinxhirit ushqimor.

Vazhdimi i acidifikimit të oqeanit po shkakton shumë pjesë të oqeanit që të bëhen të pamjaftueshme me mineralet e karbonatit të kalciumit, gjë që ka gjasa të ndikojë në aftësinë e disa organizmave për të prodhuar.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.