Jordklodens lag
Jordkloden har – forenklet sagt – fire lag: Den faste skorpen på utsiden (jordas overflate, se også litosfæren), mantelen og kjernen, som videre deles i ytre kjerne og indre kjerne.
Skorpen er relativt kald (18-870°C), slik at den kan knekke og forårsake jordskjelv. Den er tykkere under kontinenter (ca. 40 km tykkelse) enn under havene (ca. 8 km). Den består av forbindelser mellom kalsium, natrium, aluminium og silikat. Den er satt sammen av tektoniske plater som flyter på mantelen.
Mantelen er det tykkeste laget (2.900 km!), sammensatt av svært varm (ca. 870°C ytterst, 2 200°C innerst) og tett stein (forbindelser av jern, magnesium, aluminium, silisium, oksygen og silikat). På grunn av ekstreme temperaturforskjeller mellom topp og bunn, beveger mantelen seg, og det er dette som fører til at platene i skorpen også beveger seg.
Den ytre kjernen består av flytende jern og nikkel, og er 2 400 km tykk. Når jorden roterer, spinner den ytre kjernen, som bidrar til å skape jordens magnetfelt.
Den indre kjernen er 1 300 km tykk, laget av jern, som forblir i fast from på grunn av ekstremt trykk. Som fast form verken beveger den seg eller vibrerer.
Forskere har ikke vært i stand til å nå sentrum av jordkloden. Vi kan bare bore ned 12 km, fordi de høye temperaturene og det høye trykket deformerer utstyret som brukes. Imidlertid er forskere i stand til å måle lyden (seismiske) bølger som produseres av jordskjelv, og det er på denne måten jorda indre er kartlagt.