Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Shtresat e Tokës

Përgjithësisht, Toka ka katër shtresa: korja solide në pjesën e jashtme, manteli dhe bërthama.

Korrja

Korja është relativisht e ftohtë (18-870 C), kështu që mund të goditur, duke shkaktuar earthquakes.It së trashë nën kontinente (përafërsisht. 40 km) se nën oqeane (përafërsisht. 8 km). Është i përbërë nga komponimet e kalciumit / natriumit / aluminit-silikat. Është e përbërë nga pllaka, që fluturojnë në një mantel.

Manteli

Manteli është shtresa më e madhe shtresa (2.900 km trashe), e përbërë ose nxehtë (përafërsisht 870 C në krye, 2,200 C në pjesën e poshtme), gur i ngjeshur (hekur, magnez, alumini, silic dhe oksigjen silikat komponimet). Për shkak të temperaturave ekstreme në mes të sipërme dhe të poshtme, ajo lëviz përgjatë pllakave në kores.

Bërrthama e jashtëme

Bërthama e jashtme përbëhet nga hekuri i shkrirë, lëngu dhe nikeli, me trashësi 2,400 km. Ndërsa Toka rrotullohet, bërthama e jashtme shtrihet për të krijuar fushën magnetike të Tokës.

Bërthama e brendëshme

Bërthama e brendshme është 1.300 km e trashë, e bërë prej hekuri, e cila mbetet e ngurtë dy deri në presion ekstrem. Si të ngurta, nuk lëviz ose lëkund.

Shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të arrijnë në qendër të Tokës; ne jemi vetëm në gjendje të shpëtojmë 12 km, sepse përdoren temperaturat e larta dhe deformimet e presionit. Megjithatë, shkencëtarët janë në gjendje për të matur të shëndosha (sizmike) valët e prodhuara nga tërmetet, dhe kjo nga dendësia e materialeve që përbëjnë Tokën.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.