Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shtresë akulli

Shtresa e akullit është një mbulesë e trashë akulli, e cila po përhapet nën forcën e peshës së vet në sipërfaqen e mijëra kilometrave katrorë. Procesi i formimit të tij është i njëjtë si në rastin e akullnajave.

Shtresat më të mëdha të akullit janë: Shtresa e akullit të Grenlandës (me sipërfaqe prej 1 730 000 km2) në hemisferën veriore dhe shtresa akullnajore në Antarktidë (mbulimet e saj, së bashku me shelfet e akullit, sipërfaqja prej 13 829 000 km2) në hemisferën jugore. Rreth 99% e të gjithë akullnajave në botë vijnë prej tyre (91% e tyre nga vetë Antarktida).

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.