Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shtresa aktive

Shtresa aktive e permafrost është shtresa e lartë e permafrost që thaws gjatë verës dhe ngrin përsëri gjatë vjeshtës.

Në zonat me verë të ftohtë, shtresa aktive mund të jetë shumë e hollë (vetëm 10 cm në Ellesmere Island në Kanada, për shembull). Në zonat me verë të ngrohtë, shtresa aktive është më e trashë (rreth 2.5 metra në Yakutsk, Rusi). Në zonat e permafrostit të pandërprerë, shtresa aktive mund të jetë gjithashtu shumë e trashë (5 metra në Yellowknife, Kanada).

Materiali prind (ose burimi) i tokës gjithashtu luan një rol. Për shkak të përçueshmërisë më të mirë, shtresat aktive në tokat e bëra me materiale rrobash me rërë ose zhavorr mund të jenë deri në pesë herë më thellë se ato të bëra nga materialet mëmë të pasur nga balta.

Edhe pse shumë lloje të bimëve ekzistojnë në rajonet e permafrost, ata rriten kryesisht në shtresën e saj aktive, meqë rrënjët nuk mund të depërtojnë në terrenin e ngrirë poshtë.

Për shkak të ngrohjes globale, shtresa aktive e permafrost po rritet mesatarisht më e trashë dhe e ngrohtë. Dhe si dielli organik i pasur me shtresë të lartë, ka më shumë gjasa të prishen, dhe si material organik prishet, ajo formon metan (CH4), i cili mund të kontribuojë edhe më shumë karbon në atmosferë.

Active layer Vertical Temperature Profile in Permafrost

Alaska costal permafrost thaw © USGS

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.