Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shpime me avull

Kjo është një teknikë në terren e përdorur nga glaciologët për të shpuar vrima në akull akullnajor me qëllim që të futen piketa (shtylla) ablacioni. Ablacioni i dëborës dhe akullit, i cili mund të përdoret për të përcaktuar balancën masive të akullnajave, përcaktohet duke matur ndryshimet në lartësinë e një pikete në rrjet.

Një kazan i përbërë nga tubat vertikalë të lidhur nxehet nga një furrë me propan. Avulli i prodhuar dërgohet në një tip shpimi, i cili e fut atë direkt në akull.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.