Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Baleena

Baleena në modifikimin unik epidermik të gojës (nofullën e sipërme) të disa balenave të caktuara. Këto balena gjigante, kanë 2 rreshta pllaka që shpohet me grurë të trashë janë bërë nga keratin që filtrojnë miliona litra ujë në ditë. Ashtu si njerëzit, balenat nuk mund të pijnë ujë deti. Karriget mbi pllakat baleen kapin peshkun ose planktonin, ndërsa deti i kripur del përmes gojës dhe shkon prapa në oqean.

Ata filtrojnë këto ushqime nga uji; me çdo grykë uji, këto balena mund të filtrojnë mijëra artikuj pre, ndonjëherë duke marrë në 4 ton ushqim çdo ditë.

Ekzistojnë 11 lloje të balenave baleen të ndara në 4 familje të ndryshme:

  • Familja Eschrichtiidae, e cila është vetëm balenë gri
  • Familja Balaenopoteridae, e cila përfshin balena blu, fin,Bryde dhe balenë minke. Këto balena janë të njohur edhe si balena rorqual
  • Familja Balaenidae, e cila përfshin balenat veriore dhe balenat e jugut
  • Familja Neobalaenidae, e cila është balena pandemike.
«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.