Balena Beluga

Balena e Bardhë (balenë e bardhë, Delphinapterus leucas), janë balena të shpërndara në hemisferën veriore nga bregu perëndimor të Groenlandës drejt perëndimit në Svalbard. Eshtë balena më e njohur dhe më popullore për shkak të ngjyrës së tyre të bardhë të lëkurës dhe ‘qeshur’ gojë upturned. Balenat e Bardha janë ndër speciet më të vogla të balenave, të lidhura ngushtë me llojin e balenave trupvogël të Arktik-ut.
Meshkujt e rritur shkojnë nga 4 deri në 6 metra në gjatësi dhe peshojnë 900 në 1300 kilogramë. Femrat janë pak më të vogla.

Rreth 40 për qind të peshës trupore të balenës së bardhë është dënesë, e cila e mban atë të ngrohtë dhe rezervon energji.

Ndryshe nga llojet e tjera të balenave, kockat në qafën e balenës Beluga nuk janë ndërfutur së bashku prandaj ajo mund të lëvizë kokën lart, poshtë dhe krah për krah, dhe madje edhe të bëjnë shprehje të ndryshme të fytyrës. Ato gjithashtu mund të notojnë si përpara dhe, ndryshe nga shumica e balena të tjera, edhe prapa.
Lëkura e balenës së bardhë është gjithashtu e pazakontë. Ajo është një organ shumë dinamike. Ajo është gjithashtu shumë e trashë – rreth 10 herë më të trashë se te delfinët dhe 100 herë më të trashë se te gjitarët e tokës. Balenat e përdorin atë për ruajtjen vitaminë C, mbrojtje kundër ngrirjes nga të ftohtët dhe të shkaktuara nga kontakti me akull.

Balena e Bardhë janë ushqyesit oportune. Ata ushqehen me salmon, peshk të bardhë, shafran, harengë, karkaleca, midhje, oktapod, gaforret, molusqe, kërmij dhe të ngjashëm.

Një specie shumë sociale, Balenat e Bardha janë jashtëzakonisht të zëshëm. Shumë kohë më parë, shkencëtarët dhe detarët i dhanë Balenës së Bardhë pseudonimin “kanarina të detit,” për shkak të tingujve si zog që këto balena lëshonin. Balena e Bardhë prodhon tinguj duke ndërtuar presionin e ajrit në zgavrat e hundës brenda pjepër tyre, organi echolocation në frontin e kokat e tyre , dhe pastaj duke e detyruar ajrit nëpërmjet një sërë “buzëve akustik” në majë çdo zgavër.

Disa Balena të Bardha ndërmarrin migrime vjetore në shkallë të gjerë në mes të verës dhe dimërimit, ndërsa të tjerët mbeten në të njëjtën zonë gjatë gjithë vitit, duke zhvendosur në det të hapur vetëm kur përjashtuar nga habitati bregdetare nga formimi akull-i shpejtë.

Të kapur lehtë në ujë të cekët, Balena e Bardhë është mbajtur në robëri nga viti 1860, dhe ngjyrim saj dhe përshtatshmëria e kanë bërë të njohura në akuariumet oqeanik. Ata janë miqësore ndaj njerëzve.
Në vitin 2009, një balenë rob Beluga shpëtoi një pjesëmarrës në gjendje të vështirë e konkurrencës së lirë zhytjeje duke i shtyrë atë në sipërfaqe.

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.