Balena blu

Balena blu (Balaenoptera musculus) është kafsha më e madhe e njohur në historinë e planetit. Ajo mund të arrijë madhësinë befasuese prej mbi 33 m në gjatësi, duke peshuar në 190 ton. Megjithatë, madhësia mesatare është rreth 70 ton, e cila është ende më shumë se 30 herë më e rëndë se elefanti më i madh. Njeri me madhësi mesatare do të mund të zvarritet nëpër enët më të mëdha të enëve të balenës blu dhe zemra e kafshës është sa madhësia e një makine të vogël. Balenat blu mund të jetojnë të paktën deri në 100 vjeç. Gjuha e balenës blu është muskuli më i njohur në mbretërinë e kafshëve.

Balena blu mund të gjendet në të gjithë oqeanet e botës, por speciet janë shumë të rralla si pasojë e gjuetisë së balenave të rëndë në të kaluarën. Pasi peshkatarët u kthyen në avull dhe fluturues shpërthyes në shekullin e 19-të, numri i balenave blu në oqean u ul shpejt, sepse madhësia e kafshës e bëri atë një objektiv të dëshirueshëm. Speciet u mbrojtën globalisht me ligj në vitin 1965.

Vlerësimet aktuale sugjerojnë se rreth 1000 balena blu gjenden në ujërat Islandeze dhe vetëm 1500 në të gjithë Atlantikun e Veriut. E gjithë popullsia globale para fillimit të gjuetisë është vlerësuar në 300,000 kafshë, kështu që ata kanë një rrugë të gjatë për të shkuar për t’u rimarr tërësisht.

Ashtu si me shumë balena të tjera, balena blu është e efektshme dhe mund të arrijë një shpejtësi prej 30 km / orë. Ata ushqehen me vrazhdësi në ujërat e ftohta në skajet veriore dhe jugore të oqeanit gjatë muajve të verës dhe pastaj migrojnë në ujërat më të ngrohta gjatë dimrit, ku ata agjërojnë. Ata bashkohen gjatë verës dhe periudha e shtatzënisë prej 10-11 muajsh ndjek. Lopët lindin në pranverë kur kafshët janë kthyer në vendet e tyre të ushqyerjes. Duhen rreth tetë muaj për të zvogëluar viçin, gjatë të cilit kafsha e re fiton mesatarisht 90 kg / ditë. Do të arrijë pjekurinë rreth dhjetë vjet më vonë.

Balenat blu kryesisht hanë krustaceve planktonike, sidomos krill. Por, ata kanë qenë të njohur për të ngrënë peshk të vogël dhe kallamar, po ashtu. Ata zakonisht zhyten deri në 50-100 m dhe mund të mbajnë frymën e tyre deri në 15 minuta në të njëjtën kohë.

Për dallim nga njeriu, kafsha e vetme e njohur për të vrarë balenat blu është balena vrastare. Këto sulme nga orcs shumë më të vogla janë të rralla dhe ndoshta shumica e rasteve përfshijnë sulme ndaj balenave të rinj blu, megjithëse besohet se një stomak i madh i orkave mund të vriste një të rritur.

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.