Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Balena vrastare

Balena vrastare (Orcinus orca) është lloji më i madh delfin në botë. Mund të rritet deri në 10 m në gjatësi dhe më shumë se 6 tonë në peshë. Gjithashtu duket ndryshe nga delfinët klasikë, pasi është më e fortë dhe më e  fuqishme. Balaku vrasës është ndoshta kafsha më gjerësisht e shpërndarë në botë dhe banon në det përreth Islandës. Sidoqoftë, historikisht ato kanë qenë më të bollshme, ku harenget mblidhen, sepse kjo është predha e tyre e
preferuar. Gjitarët e tjerë të detit dhe peshqit janë gjithashtu një pre e vrasësit.

Shumë balena vrasës akuariumi ndjekin origjinën e tyre në Islandë, më i famshmi Keiko, i cili luajti në filmin “Free Willie”. Një përpjekje e konsiderueshme u bë nga një fond i SHBA-ve në përpjekje për të rivendosur Keiko në një vend të egër në Islandë. Këto përpjekje ishin të pasuksesshme dhe në fund Keiko vdiq nga gripi në Norvegji. Është për të ardhur keq që u është dhënë një balenë vrastare e përbashkët, duke pasur parasysh se nuk ka një rast të vetëm të dokumentuar të një kafshe të tillë që sulmon ose dëmton një person në habitatin e tyre natyror. Pra, përderisa ata janë grabitqarë kulmorë të njohur për të vrarë dhe për të ngrënë peshq, zogj dhe gjitarë të tjerë detarë (vula dhe balena), ata nuk janë më vrasës se kafshët e tjera grabitqare. Është e preferueshme t’i quajmë ato, siç bëjnë shumë studiues.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.