Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Çdo verë zogjtë detar sjellin shumë materie organike në Arktik

Plehu organik i tyre (Guano) në të vërtetë mund të ketë një efekt të dobishëm: një ftohje të lehtë të rajonit të kërcënuar nga ndryshimet klimatike.

Amoniaku i gaztë është i bollshëm në ajrin e Arktikut; ajo është lëshuar falë baktereve që ushqejnë shpendët e shpendëve; rreth 40,000 ton amoniak lëshohen çdo vit.

Sapo të shkojë në ajër, amoniaku ndërvepron me acid sulfurik dhe ujë, duke formuar grimca që bëhen bërthama rreth së cilës kondensohet uji dhe formohen retë.

Efektet e ftohjes ndodhin kur retë reflektojnë rrezet e diellit në hapësirë dhe retë e pikat më të vogla reflektojnë më shumë rrezet e diellit. Megjithatë, efekti është shumë i vogël për të kompensuar ndryshimet klimatike.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.