Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Catadromous

Peshqit Catadromous e jetojnë pjesë e tyre të jetës në ujërave të ëmbla dhe pjesën tjetër të jetës së tyre në ujrat e detit.

Ata lëshohen në oqeane të thella, pastaj migrojnë në ujëra të ëmbla dhe kthehen prapa në oqean, kur është koha që ata të hedhin vezët. Llojet e njohura të peshqve catadromous janë ngjalat, sidomos ngjala evropiane e rrezikuar në mënyrë kritike.

Si të rritur, ata bëjnë një migrim të gjatë në detin Sargasso në mënyrë që të leshojnë vezët vetëm një herë para se të ngordhin në oqean. Për të radhitur: peshk catadromous migrojnë nga oqeani në ujë të ëmbël, dhe përsëri në oqean.

Peshku anadromous bën të kundërtën. Ata migrojnë nga uji i ëmbël në oqean, dhe kthehen përsëri.

Cikli jetësor i ngjalës, një peshk katadrom

Foto: Salvor Gissurardottir, CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), nëpërmjet Wikimedia Commons.

 

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.