Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Çarjet e ftohta

Çarjet e ftohta formohen në sedimente të ngrira kur temperatura bien shpejt poshtë në -20 / -30 gradë celsius. Në kushte të tilla vëllimi i akullit zvogëlohet, duke shkaktuar tensione dhe plasaritje të tokës. Kokrrat e akullit dhe sedimentet mund të bien në të çara. Çarjet sezonale çojën në formimin e zhurmave të ngricës.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.