Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Capelin

  • Kapelin është një peshk i vogël pelagjik, zakonisht në mes 15 dhe 18 cm në kapje, që gjenden në Atlantikun e Veriut, Paqësorin e Veriut dhe Oqeanet Arktike.
  • Kapelin është ndoshta peshku më i rëndësishëm ekologjikisht në ujërat Islandeze. Ajo ka një rol kyç në zinxhirin ushqimor midis planktonit të kafshëve dhe peshkut më të madh.

Kapitali i kapelineve shpesh ka arritur të kapë më shumë se 1 milion ton në vit që nga viti 1978, shpesh sa më shumë janë kapur aq më shumë ka nga të gjitha llojet e tjera të kombinuara.

Kapjet (gjuetia më e madhe) më të mëdha ishin në vitin 1996 dhe 1997, rreth 1.5 milion ton.

Shumica e kapelineve kapelë shkojnë në reduktim, që është për miell peshku dhe vaj. Një pjesë e kapur është ngrirë në det ose pas zbarkimit (popullimit) të njerëzve është përpunuar si ushqim për njerëzit.

Jón Baldur Hlíðberg

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.