Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Bungu i dëborës

Bungu i dëborës (Plectrophenax nivalis) është bredari verior i çdo zogu të bazuar në tokë.Këto “fantazma” janë të njohura për të banuar në copa të tundrave të pa mbuluara nga akulli. Ajo është e përhapur në Tundrën e Arktikut të Veriut, Ellesmere Island, Islandë, male më të larta të Skocisë, Norvegji, Rusi, Grenlandë Veriore, Siberi.

Është një kënge zanore e fortë dhe e mesme e fushave të larta të Arktikut. Ndonjëherë i njohur si ‘flake dëbore’, penda e bardhë e saj dhe fluturimi vallëzimi i japin kopeve të saj pamjen e turbinave të dëborës. Pas ndryshimit në fund të verës, mashkull duket kaf me një kafe dhe të zezë me shirita prapa. Nën kokat e puplave të ngjyrosura, pendët e pasmë janë të zeza dhe puplat e trupit janë të bardha. Mashkulli mban të gjitha majat e pendës duke i fërkuar ato në mënyrë aktive në dëborë dhe ai është i papërlyeshëm i bardhë dhe i zi i zi nga koha e fillimit të mbarështimit.

Meshkujt mbërrijnë në baza mbarështuese 3-6 javë para femrave, për të vendosur në territore që përmbajnë vende të përshtatshme për fole. Ky zog vendos folein e tij thellë në të çara ose në zgavra të tjera në  shkëmbinj. Megjithëse vendet e tilla të folesë janë relativisht të sigurta  nga grabitqarët, shkëmbinjtë janë të ftohtë.

Shtrimi i trashë i folesë me lesh dhe pupla i ndihmon vezët dhe zogjtë të ngrohen, por femra duhet të mbetet në fole për pjesën më të madhe të periudhës së inkubacionit. Ushqimi i bunut të dëborës përbëhet nga fara, por në sezonet e mbarështimit edhe artropodët e vegjël; të rinj ushqehen vetëm me jovertebrore.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.