Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Ernest Shackleton 1874 – 1922

Emrat e mëposhtëm janë sinonim i një udhëtimi të drejtuar nga Shackleton në 1914-1917.

 • Ekspedita Imperial Trans- Antarktike
 • ENDURANCE Ekspedita
 • Shackleton ‘Expedition

Pasi Amundsen kishte arritur në Polin e Jugut dhe ekspedita e Scott përfundoi tragjikisht, një studiues me eksperiencë Antarktike, E. Shackleton, e pranoi se destinacioni i vetëm britanik me vlerë të eksplorimit do të ishte të kalonte gjithë kontinentin e Antarktidës – përmes poleve, natyrisht. Ekspedita u përgatit për gati një vit dhe ishte gati të nisej në gusht 1914. Pavarësisht shpërthimit të Luftës së Parë Botërore, me urdhër të Lordit të Parë Admiralitetit Winston Churchill, anijet e ekspeditës u nisën në jug.

Ekspedita kishte dy anije të përgatitura për cruising përmes akullit. Grupi “polar” i Shackletonit lundronte në ENDURANCE, komanduar nga shoku i Shackletonit nga udhëtimet e mëparshme, kapiten F. Worsley. Ai duhej të arrinte në Detin Weddel dhe të linte një ekip në breg; qëllimi i ekipit ishte të kalonte kontinentin. Anija e dytë – AURORA – e komanduar nga J. Stenhouse, duhej të lundronte në pengesën Ross dhe të përgatiste depot ushqimore përgjatë rrugës që grupi Shackleton do të ndiqte pas arritjes së shtyllës. 56 pjesëmarrës të ekspeditës u përzgjodhën nga Shackleton dhe Worsley nga më shumë se pesë mijë vullnetarë të cilët iu përgjigjën njoftimit të shtypit për ekspeditën.

ENDURANCE mbërriti në Gjeorgjinë e Jugut, ku vepronin stacionet e gjuetisë britanike , në nëntor 1914 dhe pas pothuajse një muaji pritje për përmirësimin e kushteve të akullta, ajo u nis në Detin Weddel. Më 18 janar, kur anija ishte vetëm 80 milje nga Gjiri i Vehselit, ku ishte planifikuar të ngrinte një bazë toke, ENDURANCE u imobilizua në një pako akulli dhe u zhvendos paralelisht me fytyrën e akullnajës së ramosit në Ronne në perëndim dhe veriperëndim. Anija u zhvendos për 10 muaj dhe u shkrumbua nga akulli, u mbyt në 21 nëntor 1915. Pajisja e ekuipazhit ruajti pajisjet, anijet dhe ushqimin. Ata ndërtuan një kamp në një pellg të trashë akulli, pastaj u zhvendosën për gjashtë muajt e ardhshëm, duke mos iu afruar Gadishullit Antarktik. Fusha e akullit theu në buzë të vargut të paketës së akullit – ekuipazhi u zhvendos në anijet e shpëtimit dhe u përpoq të shkonte në kontinentin më të afërt. Pas 8 ditëve të vozitjes, ata u ulën në ishullin e Côte d’Ivoire. Ata mbijetuan, por ishulli ishte vendosur përtej rrugëve të anijeve të gjuetisë, kështu që shanset e një anijeje ishin të vogla dhe dimri i ardhshëm po afrohej. Shackleton vendosi të lundrojë për ndihmë në Gjeorgjinë e Jugut. Ajo është 800 milje detare (pothuajse 1,200 km) në ujërat jashtëzakonisht të turbullta të Oqeanit Antarktik, por në përputhje me drejtimin e tanishëm rreth Antarktidës dhe drejtimet mbizotëruese të erës. Ai mori një shëtitje 7 metra JAMES CAIRD, i përforcuar dhe pjesërisht i mbrojtur nga valët, së bashku me 5 pjesëmarrës të ekspeditës. Pjesa tjetër duhej të priste për shpëtim në ishull. Ata ndërtuan një strehë nga dy anijet e tjera dhe u përgatitën për dimërin.

Pas gati katër javësh në kushte jashtëzakonisht të vështira, një dalje në det filloi të arrinte Gjeorgjinë e Jugut, por stuhia detyroi ekuipazhin të mbërrinte në bregun jugor të ishullit. Për të arritur në vendin e gjuetisë, ata duhej të kalonin në ishull, duke kaluar zingjirë malorë të panjohur, të lartë, akullnajorë. Shackleton la tre anëtarët më të dobët të ekuipazhit në një strehë të sigurt dhe u nisën në një udhëtim tjetër dramatik me dy shokë. Në mot të favorshëm dhe në hënë të plotë, pas shëtitjes 36 orëshe arritën në vendbanimin e gjuetisë  Stromness.

Menjëherë, në varkat e gjuetisë u bënë tre vetë të mbetur nga bregu jugor. Shackleton organizoi ekspeditat e ardhshme të 23 pjesëmarrësve të mbetur të ekspeditës të mbetur në ishullin e Bregut të Fildishtë. Me kushte shumë të vështira akulli – dimri tjetër që afrohet – tre cruises të anijeve nuk arritën në ishull. Fushat e akullta janë aq larg sa nuk mund të informojnë as njerëzit në Ivory Island se misioni i Shackletonit ishte i suksesshëm dhe ndihma ishte e afërt. Vetëm lundrimi i ardhshëm me rimorkio kilian përfundoi me sukses – i gjithë ekuipazhi u mor nga ishulli dhe u kthye në qytetërim. Pjesëmarrësit e ekspeditës u përshëndetën me entuziazëm në Amerikën e Jugut, mirëpritja në Angli ishte shumë më pak entuziaste – Evropa ishte në një luftë dhe Britania kishte më shumë probleme sesa mirëpritjen e heronjve të gjallë.

Historia e AURORA ishte po aq dramatike. Anija lundroi në ishullin Rossa, u themelua baza tokësore, pajisjet dhe furnizimet u sollën në breg. Ekuipazhi i tokës ngriti dyqane ushqimore të planifikuara për Shackleton, duke mos ditur se ai nuk do të përfitonte prej tyre. Gjatë këtyre aktiviteteve, një nga pjesëmarrësit vdiq nga lodhja. Ndërkohë, një stuhi e dhunshme hoqi fushën e akullit nga toka në të cilën AURORA ishte ngrirë. Anija shkon në akull për tetë muaj, por nuk u gris dhe, pasi u çlirua nga robëria e akullit, shkoi në Australi dhe më pas, gjatë verës së ardhshme, u kthye përsëri në Detin Ross, nga e cila 7 pjesëmarrës janëmarrë grup nga toka. Dy u vranë duke u përpjekur të kalonin gjirin e keq të ngrirë në pjesën tjetër të bazës së tokës.

Në tërësi, ekipi i Shackleton u kthye ‘i plotë’, nga 28 njerëzit e ekuipazhit të Aurorës 25 mbijetuan.

Edhe pse ekspedita nuk ka arritur qëllimin e synuar, duke kursyer pothuajse të gjithë pjesëmarrësit e ekspeditës në rrethana të tilla dramatike, konsiderohet si një sukses i madh organizativ dhe merita e madhe e Shackletonit si komandant. Shembulli i tij si një udhëheqës aktualisht është prezantuar gjatë trajnimeve të menaxherëve.

1914-1917: Harta e Endurance, Aurora, James Caird rrugët e transportit detar, rruga e planifikuar e kontinentit dhe rruga e Detit të Detit Ross për të ngritur Storage Drift Food Storage në akull.

 • RED – Lundrim i qëndrueshëm
 • YELLOW – Qëndrueshmëri në akull
 • GREEN – Domethënie e ekuipazhit në fushën e akullit pas fundosjes së qëndrueshmërisë  
 • NAVY BLUE – Udhëtimi i James Caird
 • BLUE –  rruga e planifikuar përmes kontinentit
 • ORANGE – Cruise Aurora në brigjet e Antarktidës
 • PURPLE – kthimi i Aurorës
 • BROWN – Rruga e grupeve që ngrenë dyqane ushqimore.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.