Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Era Diellore

Era diellore është një rrjedhë e jashtme e grimcave të ngarkuara të emetuara nga Dielli në formën e plazmës që përbëhet kryesisht nga elektronet dhe protonët, me fushën magnetike diellore të bartur së bashku.

Shpejtësi të ndryshme të erës diellore lidhen me rajonet e ndryshme në Diell. Teksa rrotullohet Dielli, këto rrjedha plazma të larta dhe të ulëta krijojnë një model spiral në hapësirë. Shpejtësia e erës diellore në drejtimin e Tokës është zakonisht rreth 400 km / s gjatë kushteve të qetë diellore, por rritet kur hapen vrimat koronale dhe drejtohen drejt Tokës. Ndryshimet e papritura në shpejtësinë e erës diellore ndikojnë në formën e magnetosferës së Tokës dhe mund të krijojnë stuhi gjeomagnetike, të cilat mund të shkaktojnë ndërprerje të komunikimit në Tokë.

Era diellore gjithashtu injekton grimcat e ngarkuara në magnetosferën, ku ato mbahen përgjatë vijave të fushës gjeomagnetike dhe mund të hyjnë në atmosferën e sipërme në rajonin e ovaleve aurore, duke shkaktuar ngjarje aurora.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.