Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Epoka e Akullnajave

Çdo periudhë gjeologjike gjatë së cilës fletët (shtresat) e trasha të akullit mbulojnë zona të mëdha toke. Periudha të tilla të akullnajave në shkallë të gjerë mund të zgjasin disa milion vjet dhe në mënyrë drastike të riformësojnë tiparet sipërfaqësore të të gjithë kontinenteve. Fletët e akullit (shtresat e akullit) sa më të mëdha të jenë  aq më shumë pasqyrojnë energjinë e diellit në atmosferë, duke e ftohur planetin në një shkallë edhe më të madhe.

Ka patur të paktën pesë mosha më të mëdha të dokumentuara gjatë 4.6 miliardë viteve që nga formimi i Tokës – dhe shumë më tepër para se njerëzit të vinin në skenë rreth 2.3 milion vjet më parë.

Në milion vitet e fundit, Toka përjetoi një moshë të madhe akulli rreth 100,000 vjet.

Ekzistojnë disa teori në lidhje me këtë fenomen, duke përfshirë: faktorët astronomikë (ciklet Milanković), përqendrimet e hekurit detar, reduktimin e dioksidit të karbonit në atmosferë, ngritjen e blloqeve kontinentale.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.