Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Forcimi i orbitës

  • Forcimi orbital është një ndryshim i klimës së Tokës, për shkak të ndryshimeve në boshtin e rrotullimit dhe formën e orbitës së Tokës.
  • Ai ndryshon shpërndarjen e energjisë diellore në Tokë dhe besohet të jetë arsyeja për periudhat e moshës së akullit.

Ekzistojnë tri komponente kryesore që ndryshojnë vendndodhjen dhe sasinë e rrezatimit diellor që arrin sipërfaqen e Tokës:

  • Jashtëqëndërsia
  • Pjerrësia (përdredhja)
  • Përparësi

Image source: NASA

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.