Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Foka me mjekër

Foka me mjekër (Erignathus barbatus) është lloji më i madh i fokës që jeton në Arktik.

I përket familjes së “fokave të vërteta” (Phocidae). Kafshët preferojnë të relaksohen në akullin e detit; respektimi i tyre në tokë është mjaft i pazakontë.

Pups lindin në pranverë, zakonisht në maj.

Ata janë në gjendje të hyjnë në ujë vetëm disa orë pas lindjes, në mënyrë që të mos hahen nga arinjtë polare. Pups konsumojnë rreth 8 litra qumësht shumë të trashë (50% yndyrë) në ditë. Pas një periudhe prej vetëm 18-24 ditësh që jetojnë me nënat e tyre, ata janë të gatshëm të jetojnë më vete.

Gjatë sezonit të mbarështimit, fokat me mjekër “këndojnë” për të tërhequr femra. “Kënga” e tyre në kushte të qetë mund të dëgjohet deri në 19 km larg.

Leshi i fokave me mjekrër mund të jetë gri ose gri e errët me një bark të lehtë, edhe pse ndonjëherë ato kanë fytyra me ngjyrë të ndryshkur dhe flippers. Duke kërkuar ushqim në fund të detit (zakonisht zhyten në thellësi deri në 200-300 metra) shkakton komponimet e hekurit nga nënshtresat e butë fundore, të cilat i qëndrojnë flokëve të tyre dhe reagojnë kimikisht me oksigjenin kur kafsha është jashtë uji.

Grabitqari kryesor i fokës me mjekër është ariu polar.

Fakte interesante – Popullsia e Alaskës e Fokave me mjekër monitorohet rregullisht nga NOAA Fisheries.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.