Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Global Seed Vault

Banka më e madhe e farës në botë, Seed Vault Global, është dedikuar për ruajtjen e llojeve të ngrënshëm të bimëve. Ajo ndodhet thellë brenda një mali në një ishull të largët në arkipelagun Svalbard, 300 kilometra në veri të Rrethi Arktik. Ajo u hap nga qeveria norvegjeze në shkurt të vitit 2008. Ruajtja e farave në kasolle është falas për të gjithë përdoruesit.

Nga të gjitha anët e globit, arkat e farave dërgohen në Seed Vault Global për ruajtje të sigurt dhe afatgjatë në vatra të ftohta dhe të thata të shkëmbinjve. Është një nga objektet më të sigurta në botë, i projektuar për të mbijetuar një katastrofe globale. Ajo ndodhet 120 metra brenda një mali ranor në Spitsbergen Island, dhe është i mbrojtur mirë nga sisteme të fuqishme të sigurisë. Farërat janë të paketuara në pako të veçanta të trefisheve dhe ngrohjes të vulosur për të mbajtur lagështi jashtë. Fakti që objekti është i rrethuar nga permafrost gjithashtu ndihmon për të siguruar dhe ruajtur mostrat.

Diga mban fara prej shumë dhjetëra mijëra varieteteve të kulturave ushqimore esenciale si fasulet, gruri dhe oriz. Në total, vault tani mban farat e më shumë se 4000 specieve bimore (ajo ka një kapacitet për të mbajtur 4.5 milion mostra). Këto mostra farë janë kopjime të dyqaneve të mostrës së farës në bankat gjenerale kombëtare, rajonale dhe ndërkombëtare.

The Svalbard Global Seed Vault

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.