Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Injektimet koronale të masës – (CME – Coronal mass ejections)

Injektimet koronale të masës – (CME – Coronal mass ejections) është një lëshim shpërthyes nga kurora diellore (atmosfera e jashtme e Diellit) e një re të madhe të plazmës. Koronala shpërthen në hapësirë një miliard ton grimca që udhëtojnë miliona milje në orë. Shkaku themelor i CME-së nuk kuptohet mirë. Megjithatë, astronomët pajtohen se fusha magnetike e diellit luan një rol të madh.

Kur aktiviteti i Diellit rritet drejt maksimumit diellor, shpërbërjet koronale të masës bëhen më të zakonshme dhe çdo ditë mund të shohim shpërthime të shumta koronale në masë.

Efekti më i shquar i një CME është kur kalon nga Toka dhe krijon një stuhi gjeomagnetike, e cila mund të ndërpresë satelitët dhe rrjetet e energjisë në Tokë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.