Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

KAFFYØYRA – Stacioni Polar i Universitetit Nikolaus Kopernik në Torun

Stacioni ndodhet në pjesën veri-perëndimore të fushës bregdetare Kaffyøyra në bregun lindor të Forlandsundet. Ai është i vendosur jashtë zonave nën mbrojtje të veçantë. Ndërtesat e para të stacionit – një shtëpi kontejnerësh, 24 m² e mëdhe – u krijuan gjatë ekspeditës së parë kërkimore të qendrës Toruń në vitin 1974.

Stacioni u zgjerua në vitin 2007. Pjesa e re e stacionit me një sipërfaqe prej 32 m2 në katin përdhesë dhe 24 m2 në katin e parë përbëhet nga një dhomë kryesore, punishte, dhomë dhe dy kate për fjetje, një laborator shtesë, zonat e magazinimit, një banjë dhe garazh për anijet, motorëbordat dhe motorët.

Sipërfaqja e përgjithshme e të gjitha dhomave është afërsisht 100m2. Stacioni vepron 3 deri në 4 muaj në vit, në verë dhe në pranverë, vetëm në raste të jashtëzakonshme gjatë sezonit të dimrit. Programi i kërkimit përfshin pothuajse të gjithë komponentët e mjedisit gjeografik, kryesisht në fushën e glaciologjisë, gjeomorfologjisë dhe hidrologji akullnajore, klimatologjisë.

Pajisje:

  • një stacion meteorologjik i pajisur mirë
  • stacionet automatike meteorologjike të vendosen në vendet e testeve të planifikuara
  • limnografoj në rrjedhat e vëzhguara të ujit
  • sistemet e matjes së temperaturës së tokës dhe akullit
  • sistemet e shtyllës së ablacionit në akullnajat

Stacioni ka paisje dëbore dhe lundër me motorë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.