Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Kajak

Kajak (qajaq in inuit) është një varkë e gjatë miniaturë.

  • Ajo u shpik rreth 4400 vjet më parë nga inuitë e lashtë grenlandezë, si një pjesë e pajisjeve të gjuetisë.
  • Është një simbol i Grenlandës.
  • Kajak është bërë nga disa materiale të disponueshme – copa druri që lundrojnë në det ose janë larë në breg, lëkurë, kockë dhe shirit.
  • Kajakët janë më së shumti të lidhur me gjuetinë e fokave dhe gjuetinë e balenave.

Për individët, natyra progresive e gjinisë në gjuetinë e kajakëve gjithashtu shënuan fazat e jetesës me rëndësi në rritje dhe lidhje brenda komunitetit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.