Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Letargji (gjumë dimëror)

  • Letargjia është një gjendje e pasivitetit me rënie në proceset metabolike, temperaturën e trupit, më të ngadalshëm se sa frymëmarrja e zakonshme dhe normat e zemrës.
  • Ajo i referohet endotermeve – kafshëve me gjak të ngrohtë.
  • Letargjia dërrmuese është një mënyrë për të ruajtur energjinë nga kafshët kur ka temperatura të ulëta dhe ushqimi është i pakët.
  • Varësisht nga speciet, gjendja e trupit, koha e vitit ose temperatura e mjedisit rrethues, letargjia mund të zgjasë nga disa ditë në disa muaj.

Megjithëse arinjtë polarë mbeten aktivë gjatë gjithë vitit, femrat shtatzëna hyjnë në gjendjen e ngjashme me letargjinë në shpellën e borës për disa muaj të dimrit para se të lindin këlyshët e tyre.

Sidoqoftë gjatë dimrit, dukuria e tillë midis arinjve polarë si “lehoni në këmbë” mund të vërehet – për shkak të temperaturave të ulëta, kafshët janë në gjendje të ulin metabolizmin për të zvogëluar humbjet e energjisë duke ruajtur të njëjtën temperaturën e trupit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.