Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Moti i hapësirës

Moti i hapësirës është mbledhja e proceseve fizike, duke filluar nga Dielli dhe duke ndikuar në fund aktivitetet njerëzore në Tokë dhe në hapësirë. Sipërfaqja e diellit hedh gaz dhe grimca në hapësirë. Kjo rrjedhë e grimcave njihet si era diellore. Fenomenet më të rëndësishme janë shpërthimet e papritura të plazmës dhe strukturave të fushës magnetike nga atmosfera e diellit e quajtur shpërhapje në masë koronare (CME) së bashku me shpërthimet e papritura të rrezatimit ose ndezjet diellore.

Këto kushte të ndryshueshme në diell dhe hapësirë ​​mund të ndikojnë në performancën e teknologjisë që ne përdorim në Tokë. Përveç shkaktimit të Aurorave të bukura, këto stuhi diellore mund të dëmtojnë satelitët, të prishin rrjetet e energjisë dhe sistemet elektrike, të ndërhyjnë në telefonat celularë dhe komunikimet e tjera dhe të shqetësojnë lëvizjet e kafshëve. Ata madje mund të kërcënojnë astronautët dhe aeroplanët e lartë fluturues me rrezatimin e tyre.

Shembulli më i rëndësishëm i regjistruar i motit të dëmshëm të hapësirës ishte quajtur “ngjarja Carrington” – një stuhi diellore në 1859, që shkaktoi koronën e Diellit që të dëbonte një lirim masiv të energjisë magnetike, i njohur si nxjerrje në masë nga koronet ose CME. Ndriçoi qiellin e natës duke udhëhequr disa në rajonet malore të Amerikës së Veriut për t’u zgjuar dhe për të filluar ditën e tyre, duke besuar se ishte mëngjes – në mes të natës.

Si një breshëri e grimcave të ngarkuar u përplasën me fushën magnetike të Tokës, sistemet telegrafike që mbulonin Evropën dhe Amerikën e Veriut u rrëzuan, duke i dhënë goditje elektrike operatorëve të tyre njerëzorë dhe madje duke filluar zjarret. Makineritë ishin shkyçur nga furnizimet e tyre të energjisë.

Ishte, me fjalë të tjera, kaosi teknologjik.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.